Här har vi samlat ihop några tips och råd som vi vill dela med oss.
Dessa är råd som vi av erfarenhet från tidigare kunder vill ge er.
Allmänt:
Har ni planer på att göra en större renovering, passa då på att ta allt samtigt.
Tänk igenom ert värmebehov ordentligt, försök att tänka i alla fall fem/tio år framåt. Vad behöver vi då? Hur många är vi? Vad kommer vi göra av med?
Pannor och värmesystem:
Kontakta oss när du skall välja värmesystem så hjälper vi er att ta fram det värmesystem som passar bäst för er.
Har grannarna i din närhet borrat bergvärme, måste din egen energibrunn förläggas på ett avstånd minst 20m ifrån de befintliga hålen.
Ska ni bygga pool, uthus eller en tillbyggnad som kräver värme? Då kanske valet av värmesystem och storlek på pannan blir annorlunda än vad ni hade tänkt från början.
En panna skall helst installeras där det finns avlopp. Detta p.g.a. att om olyckan är framme, sprutar det rejält och ett avlopp med rätt fall fångar upp det värsta.
Bidrag/avdrag:
Rotavdraget regleras direkt på fakturan men garanteras först i och med den slutgiltiga skattsedeln.
Värmegolv:
Shuntarna kan vara ganska skrymmande så se ut ett bra ställe där de inte är i vägen. Behöver värmegolven regleras separat eller kan de gå på samma shunt.
Ordentlig isolering på källarplan krävs för att inte få fukt, dålig luft eller att värmen skall försvinna ut.
Kök / Badrum m.m:
En vattenburen handdukstork är kall på sommaren. Skall en ny inhandlas, passa på att köpa en som går både på el och på vatten. Tänk dock på att det finns el där handdukstorken skall placeras.
Har ni integrerad ismaskin/vatten i kylskåpsdörren? Detta är en stor läckage risk då det är lätt att slangen kläms och nöts sönder.
Rördragningar / Radiatorer :
Rören ligger utanpå väggarna. Det går att bygga in dem eller att måla dem vita om man så vill.
Passa på att tapetsera om eller måla om innan de nya radiatorerna sätts på plats. Dessa går dock att vinkla ut en bit.
Vad innebär detta för mig?
Varmvattenberedare:
Priset på varmvattenberedare skiljer sig inte så mycket mellan t.e.x en 200 liters och en 300 liters så välj en varmvattenberedare som klarar ert behov av varmvatten prata med oss så hjälper vi er att välja rätt beredare.
En noggrann genomgång av ert behov krävs för att ni skall få det ultimata som passar just er. Vissa önskemål kanske måste väljas bort p.g.a. installationsregler eller av andra anledningar som man som installatör måste ta hänsyn till.
Små droppar, stora kostnader
Kallvatten är nästan gratis, men varmvatten drar en hel del energi och pengar. Dina vanor har stor påverkan på hur mycket vatten som går åt i ditt hushåll. Genom att använda vattnet på ett smart sätt kan du spara mycket energi.
En långsamt droppande kran slösar bort cirka en liter vatten i timmen. Står kranen och droppar under ett helt år slösas det bort nästan 9 000 liter vatten och 130 kronor i vattenkostnad. Är det varmvatten som droppar tillkommer runt 450 kronor. Du kan minska både vattenmängd och energiåtgång om du tänker på hur du använder vattnet och genom att se över dina kranar. Här är några tips på hur du kan spara vatten och kronor:
Stäng av kranen när du borstar tänderna eller rakar dig
Du kan spara runt 3 000 liter på ett år och cirka 250 kronor.
Läcker kranen – byt packning
En droppande vattenkran (läckans storlek motsvarar en sytråds tjocklek) slösar nästan 100 liter vatten per dygn. En stråle varmvatten smal som en tändsticka kostar drygt 500 kronor per dygn.
Dra åt kranarna ordentligt så att de inte står och läcker pengar i onödan
Läcker toalettstolen – justera eller byt packning
Du kan spara 300 kubikmeter vatten på ett år.
Ha dricksvatten i kylen
Förvara en tillbringare med vatten i kylen, så slipper du spola bort flera liter för att få kallt vatten ur kranen.
Byt kranmunstycke
Byt det gamla kranmunstycket mot ett vattensparande – ett litet munstycke som monteras längst ut på tappkranen eller på en dusch mellan kranen och duschslangen.
Köp energieffektiva kranar
Nya typer av blandare minskar varmvattenåtgången. Dessutom minskar risken för att du ska skålla dig.
Byt till snålspolande kranar
Byt ut gamla kranar mot moderna snålspolande, så minskar du behovet av varmvatten med cirka 40 procent. För en villa innebär det en besparing på över 15 000 kronor över en femtonårsperiod.